JENEVERMUSEUM

OVERPROEF!

Overproef!

Een viering van distilleertradities en innovatie


Datum:
24 mei tot en met 30 mei

Locatie:
Nationaal Jenevermuseum Schiedam en diverse locaties in Schiedam, Rotterdam en Amsterdam

Het Jenevermuseum brengt internationale distillers naar Schiedam tijdens Around Town. Tijdens Around Town zijn distillers uit België, Duitsland, Oekraïne, de Faeröer Eilanden en Zweden in Schiedam. Maak kennis met deze distillers of ga met ze op pad tijdens Overproef! Er zijn verschillende activiteiten te bezoeken.

Spirited beginnings: A Warm Welcome - openingsfeest

Datum: vrijdag 24 mei
Tijd: 17.30 – 22.30 uur
Locatie: Binnentuin van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam Toegang: Vrij toegankelijk, consumpties met muntjes

Begin IDDF Overproef met een feestelijke openingsavond waarbij internationale distillateurs officieel worden verwelkomd. Gasten en distillateurs komen samen op de binnenplaats van het Jenevermuseum om te genieten van speciale cocktails en Nederlandse hapjes, en om kunsttentoonstellingen te bewonderen. Een live painting sessie, in samenwerking met de Sodafabriek, zorgt voor een artistieke flair. De toegang is gratis en omvat een welkomstcocktail; verdere consumpties zijn op eigen kosten.

Heritage Highlights: Discover Schiedam – Stadstour Schiedam

Datum: Zaterdag 25 mei
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Start Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: gratis aanmelden via overproef@jenevermuseum.nl – let op, beperkt plek beschikbaar, er wordt geloot.

Ga mee met de international distillers op culturele ontdekkingstocht. Het programma is inclusief een rondleiding met stadsgids, bezoek aan Molen de Walvisch, Fluisterboottocht inclusief lunch en cocktail en bezoek aan het Jenevermuseum met afsluitend een proeverij. Let op: voertaal Engels.

Bar Take Overs

Datum: Zaterdag 25 mei
Tijd: 18.00 tot 23.30 uur
Locatie: POST Verschillende locaties in Schiedam
Toegang: Vrij toegankelijk (18+)

Ervaar de samenwerking tussen de international distillers en lokale culinaire helden die samen de meest creatieve cocktails serveren. Je vindt de distillateurs hier:

Rooftop Restaurant 16th:
18.00 – 19.30 uur

Restaurant Oniria:
19.00 – 20.30 uur

Restaurant de Eenling:
20.00 – 21.30 uur

Cocktailbar Post Schiedam:
21.00 – 22.30 uur

1714 Drinks & Bites:
22.00 – 23.30 uur

Kopstoottocht

Datum: zaterdag 25 mei tot en met donderdag 30 mei
Tijd: doorlopend
Locatie: verschillende horeca in Schiedam
Toegang: vrij toegankelijk (18+)

Geniet van een Kopstoottocht op Oer-Hollandse wijze, waarbij je een unieke combinatie van distillaten en bieren proeft in vijf toonaangevende horecazaken:

  • Het Weeshuis
  • 't Spul
  • Lukas drinkwinkel
  • 'T Anker
  • De Markies

Stempelkaarten:
Verkrijgbaar bij de deelnemende horecazaken en het Jenevermuseum.

Afsluiting: Lever op 30 mei je ingevulde stempelkaart en €2,50 in bij het Moonshine festival in het Jenevermuseum en ontvang een limited edition Overproef moonshine flesje!

From grain to glass - dagtour

Datum: zondag 26 mei
Tijd: 09.00 – 17.00 uur
Locatie: start Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: vrij gratis aanmelden via overproef@jenevermuseum.nl – let op, beperkt plek beschikbaar, er wordt geloot. Aanmelden kan voor maximaal 1 persoon per aanmelding (18+).

Ga op pad met de international distillers en duik diep in de wortels van de traditionele distillatie met een volle dag gewijd aan de reis van het graan tot het glas.

Start de ochtend in het Buytenland van Rhoon met een educatieve tour over oergranen en duurzame landbouwpraktijken, geleid door expert Bert. Leer meer over de bijdrage van deze granen aan premium distillaten. Bij Molen de Kameel, onder leiding van molenaar Ernst Richel, ervaar je hoe traditioneel malen bijdraagt aan de kwaliteit van het mout. De dag eindigt met een nostalgische Zakkendragerstocht naar Branderij De Gekroonde Brandersketel, waar het vergistingsproces begint. Let op: voertaal Engels.

Overproef pubquiz

Datum: zondag 26 mei
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: Vorm een team van 4 en meld je aan via overproef@jenevermuseum.nl.
Kosten: €5 per team, wees er snel bij want vol = vol.

Een gezellige avond waarbij teams strijden in een quiz vol verrassende vragen over de distilleerkunst, Schiedamse geschiedenis en meer. Perfect voor liefhebbers van cultuur en kennis. Meld je snel aan met je team, want er zijn prachtige prijzen te winnen.

Meet the makers, Schiedams Finest – dagtour langs Schiedamse Distillers

Datum: maandag 27 mei
Tijd: 10.00 – 17.30 uur
Locatie: Nationaal start Nolet Distillery
Toegang: Toegang: gratis aanmelden via overproef@jenevermuseum.nl– let op, beperkt plek beschikbaar, er wordt geloot. Aanmelden kan voor maximaal 1 persoon per aanmelding (18+).

Ga mee met de international distillers en ontdek de essentie van Schiedams distilleerindustrie door een bezoek te brengen aan enkele van de meest invloedrijke distilleerders in de regio.

Begin de dag met een rondleiding bij Nolet Distillery, bekend om hun Ketel 1 vodka en jenever, waar je inzicht krijgt in de familietradities die de moderne distillatie vormen. Vervolg je reis langs Serious Bee, een innovator in het maken van op honinggebaseerde producten om de bijen te redden. Bij 's werelds grootste likeurenproducent De Kuyper krijg je een kijkje in de productie, gevolgd door een exclusief bezoek aan Loopuyt's speakeasy bar. De dag sluit je af bij Bobby's Gin, waar je leert over de fusie van Indonesische kruiden en traditionele Nederlandse distilleerpraktijken.

Let op: voertaal Engels

Capital Spirits: Amsterdam Distilled Delights – dagtour naar Amsterdam

Datum: dinsdag 28 mei
Tijd: Vertrek 11.00 uur
Locatie: start Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: Toegang: gratis aanmelden via overproef@jenevermuseum.nl– let op, beperkt plek beschikbaar, er wordt geloot. Aanmelden kan voor maximaal 1 persoon per aanmelding (18+).

Ga mee met de international distillers en ervaar de distilleerkunst van Amsterdam door de ogen van lokale experts.

Begin je tocht bij Wynand Fockink, proef hun exquise likeuren en ontdek hun rijke geschiedenis. Vervolgens verken je de innovatieve cocktailtechnieken bij cocktailbar Dutch Courage, waar Timo Janse je meeneemt in de wereld van jenevercocktails. De dag eindigt in De Drie Fleschjes, waar je kunt genieten van traditionele Nederlandse gastvrijheid, gekookte eieren en lokale delicatessen, na een bezoek aan Lucas Bols.

Let op: voertaal Engels.

Rotterdam Rendezvous: Innovation and Culture – dagtour naar Rotterdam

Datum: woensdag 29 mei
Tijd: Vertrek 10.00 uur
Locatie: start Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: gratis aanmelden via overproef@jenevermuseum.nl– let op, beperkt plek beschikbaar, er wordt geloot. Aanmelden kan voor maximaal 1 persoon per aanmelding (18+).

Ga mee met de international distillers en verken de vooruitstrevende circulaire en innovatieve projecten van Rotterdam.

Begin bij de Floating Farm, een uniek concept van stadslandbouw op het water. Bezoek daarna de Stadshavenbrouwerij waar je kennismaakt met hun ambachtelijke bieren en biercocktails. De tour eindigt in BlueCity010, een broedplaats voor circulaire economie, waar je alles leert over de duurzame initiatieven die daar plaatsvinden.

Let op: voertaal Engels.

The Final Distillation: Celebrate and Innovate – Stookdag

Datum: donderdag 30 mei
Tijd: Vertrek 11.00 – 17.00 uur
Locatie: binnenplaats Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: vrij toegankelijk

De climax van het festival met live demonstraties van het stookproces op de binnenplaats van het Jenevermuseum.

Bekijk hoe ons Overproef Moonshine tot leven komt, een fascinerend proces van stoken waarbij de kop-staart splitsing een sleutelrol speelt. Dit is ook de dag waarop je je Kopstoottocht stempelkaart kunt inleveren voor een limited edition Overproef Moonshine flesje.
Let op: voertaal Engels.

Moonshine festival

Datum: donderdag 30 mei
Tijd: Start 17.00 uur
Locatie: binnenplaats Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Toegang: Vrij toegankelijk, consumpties met muntjes

Geniet van een avond vol muziek, innovatieve cocktails en heerlijke hapjes terwijl je de kans krijgt om persoonlijk te mengen met de (international) distillers en andere festivalgangers.

Ontmoet onze distillateurs en geniet van de creatieve flair van fantastische bartenders die speciale cocktails serveren. De welkomstcocktail is op kosten van het Jenevermuseum.

WIL JE OOK DE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?