KUNST OP DE MOLENS

ZATERDAG 20 MEI T/M ZATERDAG 3 JUNI 2023


Bekijk reusachtige kunstwerken op de Schiedamse molens. Zes Schiedamse kunstenaars hebben een werk gemaakt in het thema ‘Schiedams Erfgoed’. Loop, fiets of vaar langs de molens en bekijk de kunstwerken. Hieronder vind je meer informatie over de werken en makers.

PRAKTISCHE INFO


Datum: Zaterdag 20 mei t/m zaterdag 3 juni
Locatie: Schiedamse molens
Toegang: Doorlopend, vrij toegankelijk

Schiedams Erfgoed
Roos Kramer – Studio Rosé

Molen De Palmboom

Het werk is een vertaling van ‘Schiedams Erfgoed’ in de stijl van Roos Kramer. Te zien is de binnenstad van Schiedam en de jeneverindustrie in haar kenmerkende, speelse stijl.

Roos Kramer is een creatieve Schiedamse ontwerpster die zich met veel passie en ambitie richt op het bedenken, ontwerpen en het creëren van verschillende kunstwerken, illustraties en grafische uitingen.

www.studiorose.nl

Brandersknechten
Stichting AKCS – gezamenlijk werk cursisten

Molen De Vrijheid

Dit schilderij is gebaseerd op een oude foto uit (waarschijnlijk) de twintiger/dertiger jaren van de vorige eeuw van een aantal medewerkers van de firma Meder & Zn (ook wel distilleerderij De Zwaan genoemd) aan de Noordvest in Schiedam.

Voor het maken van dit schilderij hebben alle cursisten van Stichting AKCS een steentje bijgedragen door een deel van de voorstelling te schilderen (zie bijgesloten foto). Het schilderij meet 80x80 cm en wordt geschilderd in acryl verf.

Als je van tekenen en schilderen houdt, ben je bij de Stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam aan het goede adres. Iedereen is van harte welkom in het atelier in Schiedam om creatieve kwaliteiten te ontplooien of verder te ontwikkelen.

www.stichtingakcs.nl

Voor altijd Jenever
Jeffrey Burger – Open Art Exchange

Molen De Drie Koornbloemen

Het werk is een ode aan de distilleerderijen die al eeuwen dezelfde basisingrediënten gebruiken maar er toch in slagen hun eigen signatuur aan het distillaat te geven. In het werk komen de basis ingrediënten graan en jeneverbes terug, samen met een hand als symbool voor vakmanschap. Het origineel is acryl / kunststof op canvas, 70 x 70 cm.

Jeffrey Burger (Schiedam, 1971) is een autonoom kunstenaar met diverse disciplines. In zijn werken zet hij vaak de mens en de vooruitgang centraal.

www.openartexchange.com

JeneverGlasTulp
Yvon Koopman – Stichting KunstWerkt

Molen De Noord

In dit werk heeft Yvon Koopman op haar eigen manier Schiedams erfgoed in beeld gebracht. Een wiekenkruis gevormd van jeneverglazen met in ieder glas een Schiedamse jenevertulp. De wieken in vreugde stand. Midden in het kruis ligt een plaquette zoals op de Broersvest de plaats wordt aangeven waar ooit een molen heeft gestaan. Dit alles in Schiedams geel en zwart.

Yvon Koopman is beeldend kunstenaar die zich laat inspireren door voorwerpen, natuurlijke vondsten. Zij vindt of krijgt van mensen voorwerpen die daar vaak een emotionele band mee hebben. Koopman tovert met collages en veel kleur een wereld die niet bestaat.

www.yvonkoopman.nl

Jonas en de Walvis
Rob van der Ven – Stichting KunstWerkt

Molen De Walvisch

In zijn trompe l'oeil beeldt Rob met een voor hem typische sculptuur uit glas en keramiek het moment uit waarop de Bijbelse figuur Jonas uit de Walvis spuit, na drie dagen en nachten in de buik van de vis die hem uit de zee heeft opgeslokt.

Door een spuitgat toe te voegen aan de molenromp vormt hij de molen De Walvis een beetje om tot de reusachtige vis waar de molen zijn naam aan ontleent.

Rob van der Ven heeft een fascinatie met ambacht, vakkennis en -kunde. Als beeldend kunstenaar werkt hij vaak met keramiek en vele vormen van glas of de combinatie daarvan. Daarnaast is Rob werkzaam in opdracht van de Restauratie Werkplaats Schiedam, het bedrijf dat onder andere het onderhoud van de Schiedamse molens doet.

www.robvanderven.nl

Liefde op het tweede gezicht
Jarle Lourens – Stadsdichter Schiedam

Molen De Kameel

Jarle Lourens is de stadsdichter van Schiedam. Als stadsdichter wil Jarle Schiedamse verhalen vangen in woordkunst en teruggeven aan de stad. Met dit gedicht laat hij zien wat de stad Schiedam voor hem betekent.

Naast zijn poëzie is Lourens ook bekend als docent en als voormalig raadslid van Schiedam.
Jarle schrijft en vertelt over alles wat hij meemaakt en wat hem bezighoudt, zijn persoonlijke uitdagingen, maar ook zijn idealen. Dit doet hij als spoken word artiest, spreker, docent en als stadsdichter van Schiedam. Zijn werk is toegankelijk, reflecterend en draagt altijd een hoopgevende boodschap.

literairgezelschap.nl

MIS NIKS!
VOLG IDDF OP DE SOCIALS