ACTIVITEITEN

WAT & WAAR?

Around Town Wandelroute

Datum: Zaterdag 25 mei
Tijd: 10.00 uur tot 18.00 uur - tour met gids om 13.00 uur en 15.00 uur
Locatie: Centrum Schiedam
Toegang: Zelf te lopen - tour met gids gratis reserveren via info@aroundtownschiedam.nl

Volg de route op het kaartje en wandel ‘Around Town’, zelf of met een gids. Nieuwsgierig naar meer informatie over de plekken waar je langskomt? Klik hieronder voor alle informatie over de route en activiteiten.

Meer weten

Overproef!
Een viering van distilleertradities en innovatie

Het Jenevermuseum brengt internationale distillers naar Schiedam tijdens Around Town. Tijdens Around Town zijn distillers uit België, Duitsland, Oekraïne, de Faeröer Eilanden en Zweden in Schiedam. Maak kennis met deze distillers of ga met ze op pad tijdens Overproef! Er zijn verschillende activiteiten te bezoeken.

Bekijk het hele programma

Kunst op de Molens

Datum: vrijdag 17 mei t/m zaterdag 1 juni
Locatie: Schiedamse molens
Toegang: doorlopend, vrij toegankelijk

Bekijk reusachtige kunstwerken op de Schiedamse molens! Schiedamse kunstenaars leven zich ook dit jaar weer uit met het thema ‘Schiedam’. Hun werken worden geprint op doeken van 6 bij 6 meter, die aan de molens bevestigd worden. Loop, fiets of vaar langs de molens en bekijk de kunstwerken tijdens de IDDF Around Town week. Vergeet niet om naast de ingang van de molens de QR-code te scannen voor meer informatie over het kunstwerk en de artiest.

Dit kunstproject is opgezet in samenwerking met De Schiedamse Molens, Stichting Kunstwerkt en Stichting AKCS.

De kunstenaars

Stichting AKCS
Als je van tekenen en schilderen houdt, ben je bij de Stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam aan het goede adres. Je bent van harte welkom om in het atelier in Schiedam je creatieve kwaliteiten te ontplooien of verder te ontwikkelen. Het doet er niet toe of je al langer bezig bent of pas begint. Er is in het atelier voor iedereen plek. Je werkt met het materiaal naar keuze – (kleur-)potlood, houtskool, pastel, aquarel of acryl- of olieverf – en je bent vrij je eigen onderwerpen te kiezen.

Meer informatie: www.stichtingakcs.nl
Het werk – Portret Rutger Vismans
Het werk op de molen is een gezamenlijk werk van de cursisten van de Stichting, onder leiding van Hans de Groot. Het schilderij is een portret van Rutger Vismans, de hoofdstoker van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Op het portret zien we Rutger Vismans aan het werk.
Kershawn Rijssel - KMR
KMR deelt sinds 2021 zijn teksten met de wereld en is sinds 2024 stadsdichter van Schiedam. Deze geboren en getogen Schiedammer heeft het zwart en geel door zijn aderen lopen. Dit probeert hij ook altijd naar voren te laten komen in zijn werk.

Verder praat hij in zijn werk veel over waargebeurde life events, van negatief naar positief en hoe je emoties omzet in kracht. Tot slot, zijn werk bestaat uit poëzie en spoken word, maar in elke tekst probeert hij de lezer te activeren en te raken om zo de lezer aan het denken te zetten.

Meer informatie: www.kmrspoken.com
Het gedicht - Tussen
Het gedicht wat je leest heet 'Tussen'. In dit korte gedicht probeert KMR de lezer mee te nemen in zijn visie. We bewegen allemaal tussen zaken. Tussen krachten. Tussen gebouwen. Tussen wegen. Tussen mensen. Tussen afspraken. Overal tussen. Maar vaak lopen we tussen veel zaken door zonder een besef dat wij deel zijn van een groter geheel. In Schiedam worden wij ons steeds bewuster van onszelf en de mensen om ons heen en dat vond KMR een mooi punt om uit te vertrekken. In dit gedicht laat KMR Schiedamse begrippen terugkomen of heeft die in een ander jasje gestoken. Met dit gedicht hoopt KMR ervoor te kunnen zorgen dat mensen zich onderdeel gaan voelen van een groter geheel in plaats van het individualistische waar we de door de tijd heen ingerold zijn.
Nikolaj Dielemans
Nikolaj Dielemans is een van de kunstenaars binnen Stichting KunstWerkt. Het werk van Nikolaj Dielemans is veelal gebaseerd op stedenbouwkundige structuren en geabstraheerde architectonische verbeeldingen in een nieuwe context. Zo zijn de werken meestal abstracte vertellingen, soms manifest, dan weer naar de achtergrond. Hierdoor ontstaat een wonderlijke wereld van associatieve composities, kleuren en vormen; soms abstract, neigend naar concreet.

Meer informatie: nikolaj-dielemans.blogspot.com
Het werk – Schiedam
Dit schilderij toont de stad Schiedam en haar tradionele ambachten. In het werk is een keuze gemaakt uit een aantal bekende beelden (gebouwen) van onze stad. In een speelse compositie wordt een verhaal vertelt over de boeiende stad, zowel historisch als actueel.
Inge Hoefnagel
De ruimte, waar Inge Hoefnagel in de regel in werkt, is de buitenruimte. Het begin van een object is een schets, meestal gemaakt op locatie. De keuze van het materiaal is altijd ondergeschikt aan het te maken object. Er is werk gemaakt in traditionele beeldhouwmaterialen als staal, keramiek en hout. Daarnaast zijn er veel ideeën uitgewerkt in etsen, zeefdrukken, textiel en foto’s.

Vanuit de schets wordt gezocht naar de basis: een vorm, een beeldtaal die overblijft als alle bijzaken zijn weggevallen. Soms wordt het gemaakte object op de plek zelf neergezet, soms op een andere, wat weer vervreemding kan opleveren. Zoals bij dit werk op de molen.

Wat ze hoopt te bereiken is dat als een persoon het object bekijkt, de ruimte anders of intensiever wordt bekeken, het misschien zelfs anders gaat beleven. Het object en de omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De essentie is niet dat de kijker de oorsprong van het object herkent, maar een eigen invulling hieraan kan geven.

Meer informatie: stichtingkunstwerkt.nl/deelnemers/ihoefnagel
Het werk - Container
In 2022 was Inge Hoefnagel Artist in Residence in het douanehuisje in Maassluis. Een maand lang fietste ze van Schiedam naar dit huisje langs de Nieuwe Maas. Hier werd ze geïnspireerd door de grote containerschepen beladen met containers in alle kleuren van de regenboog. Als Schiedamse was ze zich bewust van het belang van de Schie voor de stad, maar tegenwoordig is de Nieuwe Maas de belangrijkste ader voor het vervoer over het water in deze regio. Dat dit werk nu hangt op een molen aan de Schie en gaat over containerschepen over de Nieuwe Maas maakt het verhaal compleet. Het IDDF 2024 heeft nu ook als festivalterrein gekozen voor een locatie aan de Nieuwe Maas.

In het piepkleine huisje waar ze werkte aan nieuw viltwerk, was het contrast tussen de grote containerschepen die af en aan voeren en het kleine huisje en het tedere viltwerk dat ze aan het maken was groot. Tijdens deze maand heeft ze geprobeerd een realistisch containerschip te vilten, compleet met de letters en al op het schip. Maar dat lukte niet: vilt is veel te zacht om deze robuuste schepen weer te geven. Begin 2023 heeft ze het project weer opgepakt. Het ‘moest’ gemaakt worden en wist toen hoe: de harde werkelijkheid van het vervoer per schip van hier naar daar, geabstraheerd in kleine zachte vlakken. De omgekeerde wereld: het contrast kan niet groter.

Around Town Market

Ook dit jaar zullen vele etalages in het centrum van Schiedam weer aangekleed zijn in IDDF-stijl en zal de Koop en Win actie terugkeren. Nieuw dit jaar is de unieke Around Town Market zaterdag 25 mei op de gezellige Hoogstraat.

Diverse gevestigde ondernemers alsmede creatieve ondernemers van buitenaf, staan met een kraam op de Hoogstraat. 

Meer info over de Koop en Win actie

Art Route Schiedam X Around Town

Datum: Vrijdag 24 mei t/m zondag 26 mei
Locatie: Galeries en art spaces
Toegang: Vrij toegankelijk

De Art Route Schiedam is een vaste route die voert door het oude stadscentrum van Schiedam met zijn monumentale museumkwartier, grachten, molens, het oude stadspark en eindigt bij de experimentele multidisciplinaire kunstruimten SodaFabriek en Ultraum/Glasfabriek. Tijdens IDDF Around Town bieden meerdere galeries podium aan muziek- en dansoptredens.

Volledige programma Art Route Schiedam X Around Town

SalsaDam – Salsaworkshops

Datum: Zaterdag 25 mei
Tijden: 12.00 – 12.30 uur | 14.00 – 14.30 uur | 16.00 – 18.00 uur
Locatie: POST Schiedam, Korte Dam 10
Toegang: Vrij toegankelijk

Ben je klaar om je dansmoves te laten stralen onder de Schiedamse zon? Zoek niet verder, POST Schiedam organiseert ‘SalsaDam’! Een onvergetelijke salsa-ervaring voor beginners. Dompel jezelf onder in de wereld van salsa en bachata tijdens drie gezellige sessies.

Leer de basisstappen onder deskundige begeleiding en laat je meeslepen door de opzwepende muziek. Of je nu solo komt of met een partner, iedereen is welkom om mee te doen! Meedoen is gratis.

Spirit of Schiedam Tour

Datum: 17 mei t/m 1 juni (woensdag t/m zaterdag)
Tijden: 13.00 uur – 17.00 uur
Locatie: -
Toegang: Boeken via partner Bike & Bite

De IDDF Spirit of Schiedam Tour is een wandeltour (want fietsen en jenever gaan niet samen…), die wordt georganiseerd door Bike & Bite.

Schiedam, de historische stad die wereldberoemd is om zijn jenever en gin. Tijdens de vier uur durende tour ontdek je de rijke geschiedenis van deze geliefde dranken. We nemen je mee waarin de eeuwenoude tradities en het meesterlijke vakmanschap van de distilleerders centraal staan. En natuurlijk, wat zou een jenever en gin tour zijn zonder de gelegenheid om deze verfijnde dranken rijkelijk te proeven?

Tijdens de tour bezoek je onder andere de Serious Bee distilleerderij, Het Nationaal Jenevermuseum en een toffe cocktailbar.De enthousiaste en ervaren gidsen nemen je tijdens de tour mee in de wereld van jenever en gin.

Kosten voor de tour (18+) zijn 89,- euro per persoon. Dit is inclusief vijf drankjes en twee rondleidingen. Boeken kan via het reserveringssysteem van Bike & Bite

Boeken

Workshops bij het Stedelijk Museum

Datum: zaterdag 25 mei
Tijd: 13.00 uur tot 18.00 uur
Locatie: Tuin Stedelijk Museum (Hoogstraat)
Toegang: vrij toegankelijk, vol = vol

Ontdek je eigen creatieve talenten op het plein voor het Stedelijk Museum op zaterdag 25 mei. Gedurende de dag is van alles te doen, verschillende culturele en creatieve ondernemers uit Schiedam zullen gratis workshops aanbieden. Schuif aan en leef je uit!

Workshops:

 • Keramiek decoreren
  Versier een vaasje, schaaltje of beker bij de instructeurs van 015 Keramiek. Je kiest een object uit en 015 Keramiek leert je hoe je kunt werken met Engobe, wat niets anders is dan vloeibare klei en kleurpigment.

  Je kunt schilderen met meerdere kleuren, je kunt ook uitsnijden, met krantpapier knipsels maken en toepassen, stempelen of met een bakkwast aan de slag. Het is gezellig, creatief en superleuk om te doen. Na afloop zet je je naam erop, dan droogt en bakt 015 Keramiek je ontwerp. Na vijf weken kun je je creatie gratis komen ophalen! Doorlopende workshop.
 • Probeer het pottenbakkerswiel
  Daag je beste vriend, vader, moeder, broertje of zusje uit voor een wedstrijdje pottenbakken bij 015 Keramiek. Na een korte instructie over het pottenbakkerswiel, draaien jullie om het hoogte vaasje! Doorlopende workshop.
 • Graffiti demo
  Kunstenaarscollectief Lastplak geeft een graffiti demo voor het Stedelijk Museum en voor platenwinkel NooitGewoon, zie de werken ontstaan gedurende de middag.
 • Schminken
  Kinderen kunnen zich op de Appelmarkt laten schminken van 11.00 tot 16.00 uur.
 • Muziek bij NooitGewoon
  Vanuit NooitGewoon op de Appelmarkt draaien DJ's Schietalo, Koot en Interlaced sets van 12.00 tot 18.00 uur.
 • Schilderen met Oost Indische inkt
  Op het binnenplein van het Stedelijk Museum kan je van 15.00 tot 17.00 uur een schilderworkshop volgen van de Vlaardingse kunstenares Zhanhong Liao. Zij komt oorspronkelijk uit Guangzhou, China en is aangesloten bij Stichting KunstWerkt. De workshop maakt een verbinding tussen oost en west, met aandacht voor het erfgoed van Schiedam. Zhanhong Liao laat je nadenken over de overeenkomsten tussen China en Schiedam, om vervolgens op rijstpapier, met Chinese penseel en Oost Indische inkt je eigen kunstwerk te maken. De workshop is doorlopend, je kunt aanschuiven als er plek is.
 • Around Town knutseltafel
  Schuif aan aan de knutseltafel om te kleuren of je eigen molen te versieren en te knutselen. De knutseltafel is geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Muziek in de stad

Datum: zaterdag 25 mei
Tijd: 12.00 uur tot 18.00 uur
Locatie: Verschillende locaties in het centrum
Toegang: vrij toegankelijk

Op zaterdagmiddag 25 mei geniet je op verschillende plekken in de stad van livemuziek van getalenteerde Codarts studenten. Zij spelen korte sets van 15 minuten, waardoor je verschillende nieuwe talenten kan ontdekken! De optredens zijn te vinden op Land van Belofte, de Grote Markt, de Hoogstraat ter hoogte van de Lange Achterweg en de Hoogstraat ter hoogte van de Passage.

Bobby’s Bar Tour

Datum: van 23 mei t/m 1 juni op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
Tijd: verschilt per dag
Locatie: 1714 Drinks & Bites, Oniria en Post Schiedam
Toegang: 18+, tickets voor 32,50 euro per persoon. Bestel hier

Nieuw in Schiedam: Bobby’s Bar Tour! Eerst haal je bij een van de 3 deelnemende cocktailbars je eigen Bobby’s totebag inclusief plattegrondje op, daarna start jouw Bobby’s Bar Tour en stap je binnen bij 1714 Drinks & Bites, Oniria en POST, waar de ervaren bartenders hun meest verfijnde signature serves en cocktails voor jou en je vrienden creëren.

Voel je vrij om je eigen route te kiezen en aan te passen, zodat je heel relaxt kunt genieten en eventueel langer kunt blijven voor een extra drankje of hapje.

Deelnemende locaties:

 • 1714 Drinks & Bites, Lange Haven 24
 • Oniria, Hoogstraat 171
 • POST, Korte Dam 10

Extra tip: World Cocktail Weekend

Datum: 17 t/m 19 mei
Locatie: Verschillende locaties in Schiedam
Toegang: 18+, vrije inloop of boeken via hier

Neem ook eens een kijkje bij World Cocktail Weekend Schiedam, georganiseerd door Schiedam Partners, om extra in de stemming te komen voor het IDDF.

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei vieren de Schiedamse distillers en horeca de tweede editie van World Cocktail Weekend in Dutch Distillers District Schiedam.

Vrijdagavond 17 mei start de gezelligheid met (live)muziek bij verschillende horeca. Op zaterdag 18 mei staan er verschillende workshops op het programma. En zondag 19 mei wordt het weekend afgesloten met een cocktail competitie. Het volledige programma vind je hier

Cocktailbingo

Doe mee met de cocktailbingo tijdens het World Cocktail Weekend! Haal je stempelkaart op bij de deelnemende horecagelegenheden of bij het I-Punt. Zet een stempel op de plaatsen waar je bent geweest, en vergeet niet om te stemmen (via qr code op de bingokaart) op jouw favoriete cocktail om kans te maken op geweldige prijzen!

WIL JE OOK DE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?